Algemene Voorwaarden

Wij houden ons aan alle wettelijke bepalingen koop en verkoop Hier vindt u meer informatie over de Standaard Algemene voorwaarden

 

In de wet staan regels voor koop en verkoop. U hoeft dus niet persé algemene voorwaarden te hebben. Want u en uw klanten kunnen altijd terugvallen op de wettelijke regels. Algemene voorwaarden worden wel vaak gebruikt. Meestal om een aantal bijzondere of aanvullende zaken te regelen. En het kan voor de consument handig zijn om de regels in de algemene voorwaarden te kunnen vinden.

Gebruikt u algemene voorwaarden? Dan moet u zich houden aan die wettelijke regels die gelden voor algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld over wat u in algemene voorwaarden wel en niet mag regelen. En over hoe u de consument moet informeren over die algemene voorwaarden. Deze regels gelden voor alle ondernemers, en niet alleen voor webwinkeliers. Hieronder worden de belangrijkste regels kort uitgelegd.

 

Wat staat er in de wet over algemene voorwaarden?

Dit zijn de belangrijkste regels over algemene voorwaarden:

1. Voordat de klant iets koopt moet hij weten dat u algemene voorwaarden gebruikt. Laat u dit niet weten? Dan zijn de algemene voorwaarden niet van toepassing. Tip: u kunt de klant het beste voordat hij bestelt laten aanvinken dat hij akkoord gaat met uw algemene voorwaarden.

2. De consument moet uw algemene voorwaarden kunnen lezen en bewaren. Tip: stel de algemene voorwaarden bijvoorbeeld als pdf-bestand beschikbaar.

3. Zorg ervoor dat uw algemene voorwaarden begrijpelijk zijn.

4. U mag essentiële informatie over het aanbod niet alleen in uw algemene voorwaarden vermelden. De wet noemt dit "de kern van de prestatie". Het gaat dan bijvoorbeeld over de prijs, de afmetingen of de kleur. Deze informatie moet u ook bij het aanbod zelf vermelden, dus op de productpagina.

5. Zorg dat uw algemene voorwaarden niet in strijd zijn met de wet. Algemene voorwaarden moeten redelijk zijn en mogen de positie van de consument niet benadelen.

 

Wat mag in ieder geval niet?

De volgende voorwaarden zien wij soms bij webwinkels, maar zijn niet toegestaan:

1. u mag niet zeggen dat er pas een overeenkomst is zodra u de bestelling hebt bevestigd. Er is namelijk al sprake van een overeenkomst zodra de bestelling bij uw webwinkel aankomt. De consument kan u daaraan houden. De consument kan nog wel van de overeenkomst af zolang u niet hebt bevestigd.

2. u mag niet zeggen dat het risico dat de bestelling niet aankomt, bij de consument ligt. Want als verkoper bent u verantwoordelijk voor de levering aan de consument. De consument is verantwoordelijk vanaf het moment dat de bestelling bij hem wordt bezorgd. Of als de consument iemand anders heeft aangewezen die de bestelling in ontvangst zal nemen. Bijvoorbeeld de buren. Dan gaat het risico pas over op het moment dat die andere persoon de bestelling in ontvangst neemt. Tot die tijd bent u verantwoordelijk voor het goed aankomen van het product. Een voorbeeld van wat niet in algemene voorwaarden mag staan: "het risico ligt bij de consument als die kiest voor gewone verzending in plaats van aangetekende verzending".